רטיבות קפילארית
רטיבות קפילארית היא תופעה נפוצה במצבי רטיבות במבנים ובאה לידי ביטוי ביכולת המים להיספג בקיר ולעלות כלי מעלה, בניגוד לכוח הכבידה.
המילה קפילארי מגיעה אלינו מהשפה האנגלית (capillary), משמעות המילה היא נימים – מעיין צינורות דקיקים מאוד. מכאן מגיע התיאור של הביטוי רטיבות קפילארית, אשר מתאר את יכולתם של המים לטפס כלפי מעלה, בניגוד לכוח הכבידה, בנימים קטנים ודקים במיוחד. המים מסוגלים לטפס בצורה זו עד לגובה של כמטר אחד.
כיצד נראית עליה קפילארית?

רטיבות קפילארית – צילום תרמי וצילום ויזואלי
מתי אנו נתקלים במקרים של רטיבות קפילארית?
המקרים הנפוצים ביותר של רטיבות קפילארית מתרחשים במבני קרקע אך לא רק ולכן היא מעידה על רטיבות מתחת לפני הקרקע או במצע מתחת המרצפות. אנו נתקלים פעמים רבות במקרי רטיבות קפילארית במבנים בהם ישנם ליקויי איטום ובכאלה שלא ביצעו איטום תקין.
רטיבות קפילארית מופיעה על גבי קירות, בחלקם התחתון, בד”כ מעל הפנלים. מאתר נזילות מוסמך יודע לזהות רטיבות קפילארית בקירות בהתאם לסממנים בשטח יחד עם ציוד מתקדם כגון: מצלמות תרמיות וגלאי לחות ממוחשב אשר עוזרים לאתר נזילות מעל הפנלים גם כאשר הרטיבות לא נראית לעין רגילה, בהתאם לכך לדעת האם זו תוצאה של רטיבות ע”י מים מטפסים. סימנים נוספים שיעזרו לנו לאבחן האם מקור הרטיבות הוא ממקור תחתון, הם סימנים בגוון הקיר, כתמי צבע, בליטות ובועות ועד למצב של עובש. קראו עוד על – גלאי לחות ממוחשב.
כיצד מונעים עליה קפילרית של המים?
הימנעות מתופעה זאת צריכה להיעשות בזמן הבניה. במידה ורטיבות זו מתגלה לאחר סיום הבנייה, אז האפשרות היחידה היא לפרק את האריחים באזור זה ולבצע הפרדה בין החלק התחתון של הקירות ליציקה התחתונה על ידי רולקה ואיטום ובכך למנוע טיפוס של המים כלפי מעלה. דרך נוספת היא הספגה בחומרי איטום מיוחדים המונעים ספיגה של המים.
כיצד מתמודדים עם רטיבות קפילארית?
במקרים בהם כבר ישנה עליה קפילארית, יש לאתר את מקור הרטיבות ולטפל בהתאם לאזור. לאחר מכן יש כמה דרכים ליבש את המים הכלואים מתחת לרצוף , אחת מהם היא לפרק את האריחים ולהחליף את המצע , אפשרות שניה היא לחבר מיבשים אשר מיבשים את הרטיבות והשלישית היא פשוט להמתין תקופה מסויימת עד ליבוש .
כפי שציינו, לעתים ישנו קושי באיתור נזילה ורטיבות קפילארית, מאחר והמים מטפסים אט אט בצינורות דקיקים, לכן לפני רכישה או השכרה של מבנה לפרק זמן ארוך, אנו ממליצים להביא בעל מקצוע שיבצע בדיקה ואיתור נזילות במבנה ובעיקר באזורים בעייתיים. למידע נוסף על איתור תשתיות.