כל מה שאתם צריכים לדעת על קולטן מי גשם דו מפלסי / נקז כפול
עונת החורף מביאה איתה גשמים, שעוזרים לגידולים חקלאיים, וכן מוסיפה מים לימת הכנרת שהולכת וגואה, אך יחד עם זאת היא כוללת לא מעט נזקים הכוללים: הצפות מים, חדירת מי גשם אל קירות פנימיים של המבנה, רטיבויות, ועוד.
במאמר זה ארחיב על אחד הכשלים הגורמים לנזילות מתחת למרפסות שמש מרוצפות או גגות מרוצפים, כאשר הפתרון הפשוט לכשל הזה הוא ניקוז מי גשמים החודרים מתחת לאריחי הרצפה אל המצע, הכוללת קולטן מי גשם דו-מפלסי.
מהו קולטן מי גשם דו מפלסי (בשמו הקודם ‘נקז כפול’)
קולטן מי גשם דו-מפלסי הוא אביזר, שמותקן ברצפת מרפסת השמש או ברצפת גג מרוצף. תפקידו של הנקז הוא לנקז את מי הגשמים החודרים אל המצע (חול או אגריגטים הנמצאים מתחת לאריחי הרצפה), ומשם אל החלק התחתון של קולטן מי הגשם הדו-מפלסי.
אם מדובר בגג גדול בעל שטח נרחב, יהיו בו מספר קולטני מי גשם המתנקזים אל צינורות הגשמה, אך אם מדובר בגג קטן יותר (בעל שטח קטן), יהיה בו קולטן מי גשם אחד.
אם הגג אצלכם הוא שטוח ולא מרוצף שנאטם ביריעות ביטומניות, לא תצטרכו נקז כפול. נקז כפול יעזור לכם בהגנה מפני חדירת גשמים לאורך כל תקופת החורף הגשומה, וימנע נזקים של רטיבויות ונזילות.
תפקידו של קולטן מי הגשם
תפקידו של קולטן מי גשם הוא לנקז את מי הגשמים, כדי שלא תהיינה הצפות או חדירות של מי גשם אל תוך המבנה. הקולטן מאפשר ספיחה וניקוז של המים מכל גג מרפסת או שטח ממנו יש צורך לנקז את מי הגשמים החוצה.
קולטן מי הגשם מחובר מצד אחד לצידו העליון של צינור הגשמה (מרזב), ובצידו השני של צינור הגשמה מחובר הקולטן למערכת הניקוז העירונית, בורות חלחול או מאגר מים. קולטן אשר מתחבר בצורה ישירה אל צינורות הניקוז האנכיים שמחוברים למערכת הניקוז, מונעים את חדירת המים, פנימה לתוך הבית.
הסיבה לשימוש בקולטן מי גשם דו-מפלסי
השימוש בקולטן מי גשם דו-מפלסי נועד כדי למנוע הצפות וחדירות מים אל תוך המבנה, ופינוי מי גשמים מהמצע (מתחת לריצוף). באמצעות מערכת הניקוז התחתונה אפשר לפנות את המים אשר חדרו אל המצע, ולעבור את תקופת החורף הסוערת בשלום וללא נזקים. כמו כן, חשוב למקם את הקולטנים במיקום נכון, וזאת כדי לנקז בצורה הטובה ביותר את את השטח ממנו צריך לפנות את המים.
האם כל בית חייב נקז מהסוג הזה?
כל מבנה בו יש מרפסת שמש או כל משטח מרוצף, חייב קולטן מי גשם דו-מפלסי, כדי שמי הגשם לא יחדרו אל המבנה ויציפו אותו במי גשמים, וכך יגרמו רטיבויות בתקרה וקירות בתוך המבנה. בנוסף לכך, אם ברשותכם גג מרוצף, כדאי להתקין נקז כפול שישאיר את הגג שלכם יבש ממים מתחת לריצוף.
מדוע אנחנו צריכים אוור?
האוור הוא סוג של “שחרור אוויר” מצנרת גשמה (מרזב) או מערכת הביוב, ואנו נזהה אותו בדרך כלל בכך שנראה צינור בולט בגג. דוגמה לפעילותו של האוור: אם ניקח בקבוק ונמלא אותו במים. בזמן שאנחנו ממלאים את הבקבוק במים, משתחרר אוויר מפתח הבקבוק – כלומר, המים תופסים את המקום של האוויר. במקרים בהם אין אוור במערכות ניקוז, ייתכנו סתימות ועיכוב בספיחה וסילוק המים.
כיצד להתאים בצורה נכונה ומדויקת את קולטן מי הגשם
את קולטן מי הגשם הדו-מפלסי, או בשמו הנוסף “נקז כפול”, מתאימים לנפח המים שהוא אמור לפנות. לכל קולטן מי גשם יש קיבולת שונה שאותה הוא מסוגל להכיל, וכך חשוב להתאים את גודל הקולטן בצורה מקצועית באמצעות איש מקצוע מומחה בתחום.
על הקולטנים להיות מספיק רחבים, וזאת כדי לספוח ולפנות את כמות המים הנדרשת ולעמוד בכך גם במצבים של גשמים חזקים. בעזרתו של איש מקצוע מוסמך ומומחה בתחום, ניתן לבחור את הקולטן המתאים, ולקבל את הקולטן המתאים למבנה שלכם ולצרכיו. איש המקצוע, בדרך כלל אוטם מוסמך במבנה קיים או מהנדס\מתכנן בשלב בניית מבנה חדש, יחשב את הגודל המתאים של הקולטן בהתאם לגודל המשטח המרוצף, ויתאים לכם את הקולטן הנכון והמדויק עבורכם. כמו כן, חשוב לדעת שקיימים סוגים שונים של קולטנים העשויים מחומרים שונים כמו מתכת, פלסטיק, ועוד.
ייעוץ טלפוני חינם על ידי בוחן נזקי מים מוסמך מכון התקנים הישראלי – חייגו