איתור נזילות סמויות
יש נזילות שקל מאוד לזהות. לדוגמה, אם קיימת תקלה באטם של הברז, נוכל להבחין היטב שהברז מטפטף. אם רואים שהגג דולף ומתחתיו מצטברת שלולית, ברור לנו שיש בעיה שאותה יש לתקן. יש מקרים ספציפיים בהם המצב הוא קצת שונה, והמקרים האלה הם נזילות סמויות. נזילות סמויות הן נזילות שכמעט ולא ניתן להבחין בהן, והן נסתרות מאוד, ומְתַעַתְעוֹת.
מהן נזילות סמויות, ומדוע כדאי לאתר אותן כמה שיותר מהר?
נזילות סמויות הן בעצם שם כולל לכל סוגי הנזילות שלא ניתן לזהות, או שקשה מאוד לאתר בעין.
חשוב להבין כי נזילות עשויות להיות בחלקן גלויות ובחלקן סמויות, כלומר, לפעמים נוכל לזהות היטב שיש נזילה, אבל לא באמת נדע את היקפה, וזאת רק לאחר שתתבצע בנוסף בדיקה לזיהוי נזילה סמויה. יובן מאליו כי היתרונות באיתור נזילות סמויות הם לאין שיעור, כפי שיוסבר בהמשך.
לדוגמה, אם התעורר החשד שקיימת נזילה מתחת לרצפה, אפשר להרים את כל המרצפות, לחשוף את הצנרת ולראות היכן הנזילה נמצאת. לעומת זאת, כאשר מאתרים נזילה סמויה ויודעים באיזה קטע של הצינור ישנה דליפה במדויק, אז אין כל צורך להרים יותר מדי מרצפות, אלא מספיק להסיר מרצפת אחת או שתיים בדרך כלל, ואז לתקן או להחליף את החלק הנוזל/דולף בלבד. ההבדל במחירים הוא עצום, מן הסתם.
מדוע כדאי לזהות נזילות בשלב מוקדם?
נזילה סמויה עשויה כמעט ברוב מוחלט של המקרים, להפוך לגלויה עם חלוף הזמן. אם צינור מתחת לרצפה נוזל (אפילו במעט), לאחר זמן קצר מאוד אנחנו נבחין שהתקרה מתקלפת בדירה שמתחת – לעיתים הטיח נהרס כליל, ולעיתים כל האזור נמלא בטחב כתוצאה מהיווצרותו של עובש.
כמו ברוב המקרים הדומים לאלו, לזמן יש את התפקיד שלו: ככל שחולף הזמן הנזקים מצטברים, מים הולכים לאיבוד, ולכן זמן תגובה מהיר במקרים אלו הוא קריטי לחיסכון בכסף, עוגמות נפש מיותרות ואי נוחות.
באילו מקרים אפשר לזהות נזילות עם מצלמה תרמית?
קיימת שיטה נפוצה ונכונה לזיהוי נזילות סמויות שאין רואים אותן בעין, המתבססת על מצלמה תרמית. למצלמה זו יש מסוגלות של 100% “לדעת” את כל מה שמתרחש מאחורי קירות או תקרות, ולעיתים גם בגגות יצוקים ובאזורים מורכבים אחרים.
המצלמה התרמית יודעת להציג בפנינו את כל מה שקורה במקומות נסתרים, וזאת לא משום שהיא בהכרח מזהה מים, אלא מפני שהיא יודעת לזהות הבדלי טמפרטורות – היא יודעת להפריד את החום מהקור.
לדוגמה, אם יש דֶּלֶף בצנרת מים חמים, המצלמה התרמית תאתר את מיקום הנזילה במדויק. מטבע הדברים, לפעמים המים הנוזלים או הביוב שדולף אינם חמים, לכן יש שיטות נוספות חוץ מהמצלמה התרמית, שעוזרות לנו למצוא נזילות סמויות – כאלה שאינן נראות בעין.

צילום סטילס של קיר

צילום תרמי של הקיר עם איתור נזילות מים סמויה
אילו עוד שיטות מתאימות לאיתור נזילות סמויות?
בחרנו להציג כאן עוד שתי שיטות, המתאימות לאיתור נזילות סמויות, שלא באמצעות מצלמה תרמית:
- שיטה המבוססת על גז –
איש מקצוע מוסמך יגיע אליכם עם ציוד מתאים – בלון גז וגלאי גז שיודעים לאתר את הגז באוויר. הגז הוא ידידותי לאדם ולסביבה, אינו מזיק לנשימה ומתנדף מהר.
את הגז דוחסים ומזרימים לתוך הצנרת כדי לבדוק מה יקרה. כאשר יש פתח לא רצוי בצינור באזור כלשהו של הצנרת, הגז ידלוף משם ישירות החוצה. גלאי הגז יאתר את המקום ממנו הגז נפלט, וזה המיקום המדויק שאותו נידרש לתקן.

אזור הנזילה הסמויה. איתור באמצעות מערכת איתור בגז ידידותי. בחשיפה ניתן להבחין בכשל באספקת המים לבניין.
2. שיטה המבוססת על גלי קול–
שיטת גלי הקול עובדת באופן שונה מהשיטה הקודמת (גז). בשיטה זו נעשה שימוש במיקרופונים מיוחדים ואוזניות. המיקרופונים הרגישים מונחים במקום שלדעת הבודק הם יוכלו לקלוט את דליפת הנוזלים – בין אם מקור הנזילה הוא מצנרת ישנה עשויה ברזל, בין אם מצנרת פלסטית, חדשה יותר.

דוגמא לאיתור נזילה סמויה בחניה של הבית. אותר הסדק בצינור באמצעות מערכת שמע.
סימנים ראשוניים שיעזרו לכם להימנע מבעיות – אלה סימנים מובהקים לנזילות
- כדאי לבדוק לעיתים קרובות את חשבון המים ולשים לב לצריכה. אם בחודשים מסוימים מסתמנת צריכת מים חריגה, אבל לא היה שינוי אמיתי/אובייקטיבי בצריכת מים.
- היו ערניים לריחות חריגים של עובש.
- שימו לב להתקלפות של טיח/צבע בקירות/תקרות.
לייעוץ טלפוני חינם ע”י בוחן נזקי מים מוסמך מכון התקנים הישראלי – חייגו