איתור נזילות בצנרת תת קרקעית
איתור נזילות בצנרת תת-קרקעית עלול להיות אתגר לא קטן. את איתור הנזילה ניתן לבצע באמצעות שיטות שונות, אך חשוב לדעת מיהו בעל המקצוע שמסוגל לאתר את הנזילות בצורה אופטימלית. במאמר זה נסביר איך נזילה תת-קרקעית מתרחשת וממה היא נוצרת, מהן השיטות המתקדמות כיום לצורך איתור נזילות בצנרת תת-קרקעית, וכיצד איתור הנזילה חוסך לכם הוצאות מיותרות.
מדוע קיים צורך לבצע איתור נזילות בצנרת תת-קרקעית
מדוע בעצם אנו נדרשים לבצע איתור נזילות מים תת-קרקעי? מטבע הדברים, אפשר לספק כמה וכמה סיבות מקובלות לאיתור מן הסוג הזה.
סיבה אפשרית אחת היא משום שאם צינור מים נוזל, מתרחש אובדן משמעותי של מים. חשוב להבין שכשל בצינור עלול להחמיר ככל שחולף הזמן, אם לא מתקנים אותו. החיוב בגין “שימוש” במים עולה אף הוא, ומן הסתם הרבה מים מתבזבזים, וחבל.
נוסף על כך, נזילת מים גדולה עלולה לגרום לנזקים שונים, לא רק לצינורות עצמם אלא גם לתשתיות נוספות. לעיתים הנזילה מתרחשת בעקבות נזק לצינורות ביוב. במקרה כזה, אומנם אין אובדן של מים אבל זה גרוע לא פחות – הביוב מביא איתו נזק תברואתי וריחות לא נעימים. ההמלצה כמובן היא לתקן את הנזק בהקדם.
לייעוץ טלפוני חינם ע”י בוחן נזקי מים מוסמך מכון התקנים הישראלי – חייגו
כך מתרחשת נזילה תת קרקעית
ישנה חשיבות רבה לזהות לא רק את הנזילה אלא גם את המקור והסיבה לנזילה. נזק מחדירת שורשים הוא אחת הסיבות הנפוצות ביותר לנזילות בצנרת תת-קרקעית. שורשים של צמחים מסוימים ועצים מגלים כוח עמידות עצום. הם עלולים “לפרוץ” צינורות מסוגים שונים עם הזמן. כמו כן, די בנזילה זעירה אחת, כדי לאפשר לשורשים לפלוש לצינורות. פלישה כזאת גורמת לסתימת הצנרת, הנזילה מחמירה והפגיעה בצינור גדולה אף היא.
סיבה נוספת לנזילות מן הסוג הזה היא: פגיעה בשל עבודות תת-קרקעיות לא מקצועיות או בשל טעות. פגיעת כלי עבודה, כלי חפירה או ציוד כבד עלולים לגרום לנזק ישיר או עקיף, המתבטא באופן מיידי או לאחר זמן. ולא רק זאת, צינורות ישנים כמו כל דבר אחר, נעשים פחות עמידים (עייפות החומר), במיוחד צינורות מן הסוג ה”מסורתי” שהיו עשויים ממתכת ולא מפלסטיק. בשנים האחרונות מייצרים ועובדים רק עם צינורות העשויים רק מפלסטיק.
גם ליקויי בנייה עלולים לגרום לנזילה בצנרת תת-קרקעית, וכן תקלות בשל תיקונים שלא בוצעו בעבר בצורה מיטבית. כך או כך, אין זה משנה מהי הסיבה לנזילה, ואנו נדרשים לבצע איתור מקצועי על מנת לבצע את התיקון בשיטות מתקדמות (הסבר בהמשך), כי הרי אנחנו והכלים העומדים לרשותינו, אינם מאפשרים לנו להגיע לצינורות בעצמנו.
האם כל שרברב יכול לאתר נזילות מהסוג הזה?
כשצצות נזילות בבית, מזמינים שרברב לצורך תיקון. לכאורה, די ברור שגם תיקונים בצנרת החיצונית יתבצעו על ידי שרברבים, אך חשוב להבין שלא כל שרברב מבצע תיקונים בצנרת חיצונית ובמיוחד, לא כל שרברב מצויד בכלים, בידע ובניסיון לצורך איתור נזילות בצנרת תת-קרקעית. לצורך ביצוע פעולה כזאת, חשוב לוודא שמזמינים איש מקצוע או חברה שיש להם את הידע, הניסיון, היכולת והכלים הנכונים לצורך איתור מקור הנזילה והכשל. רק לאחר מכן, ניתן לבצע את התיקון על הצד הטוב ביותר.
אלה השיטות בהן ניתן לאתר נזילות בצנרת תת-קרקעית
קיימות שתי שיטות מרכזיות שבהן מקובל כיום לבצע איתור נזילות בצנרת תת-קרקעית. שתי השיטות הללו מתגברות על המגבלה המוכרת בתחום: לא ניתן לראות פיזית את הצנרת (אין לנו אפשרות “להגיע” לצנרת עצמה), וגם לא ניתן לראות (בעיניים) את המקום שבו הצינור פרוץ, לקוי או פגום.
- שיטה אחת מתבססת על גז. לתוך הצנרת מזרימים גז. זהו גז מיוחד, לא רעיל ולא מסוכן. באמצעות גלאי הגז אפשר לאתר את הנקודה המדויקת שממנה יוצא הגז מתחת לפני הקרקע.
- שיטה אחרת מתבצעת על ידי זיהוי גלי קול. עושים שימוש במיקרופונים רגישים, שמזהים מהיכן פורצת הדליפה. המיקרופונים הללו מוצמדים לקרקע או מוכנסים פנימה, לפי הצורך.
כך איתור הנזילה בשיטות מתוחכמות ומתקדמות חוסך כסף
שימוש באחת השיטות המתוחכמות שציינו לעיל, חוסך הרבה כסף והוצאות מיותרות, ולמה? כאשר נגלה לעינינו המקום שבו הצינור דולף, זה חוסך לנו את הצורך לחפור לכל אורכו של הצינור.
בנוסף, זה מונע הריסה של אספלט, בטון או תשתיות אחרות. יש צורך לחפור בצורה נקודתית וזהו, והתיקון יהיה במינימום זמן, מינימום הוצאות וללא צורך בתיקונים מיותרים (מלבד תיקון או החלפת קטע הצנרת עצמה).
לייעוץ טלפוני חינם ע”י בוחן נזקי מים מוסמך מכון התקנים הישראלי – חייגו