עובש – מה באמת אתם יודעים על עובש?
עובש, הגדרה: פטריות המכסות חומרים אורגניים בתנאי לַחות.
עובש נוצר בדרך כלל במקומות שבהם יש לחות, אדים או רטיבות חזקה. בהרבה מן המקרים נבחין בעובש באמבטיה או עובש במקלחת. למרות הדעה הרווחת, לא תמיד העובש נוצר בגלל נזילה או דליפה.
ככלל, עובש יכול לצוץ כך סתם משום מקום. בהתחלה הוא מופיע בדמות כתמים קטנים, המפוזרים במספר פינות ליד התקרה, ולאט לאט הוא “משתלט” על חדר הרחצה כולו, ועל קירות נוספים בחדרי הבית השונים.
חשוב לשים לב לעובדה חשובה – עובש כשלעצמו מסוכן לבריאות. בין היתר, עובש יכול להביא למחלות נשימתיות, ולכן הוא מסוכן במיוחד לאלה הסובלים מאסטמה, ממערכת חיסונית חלשה, תינוקות וקשישים. עובש יכול לגרום גם לאלרגיות קשות ולמחלות נוספות כמו דלקת ריאות, טרשת נפוצה, בעיות עצביות, ועוד.
לייעוץ טלפוני חינם ע”י בוחן נזקי מים מוסמך מכון התקנים הישראלי – חייגו
עובש – מה זה בעצם עובש, והיכן הוא מופיע?
עובש הוא סוג של פטרייה, שמכסה משטחים שונים ורחבים. העובש, כפי שאנו מכירים בחיי היום יום, מופיע על גבי מזון או משטחים שונים.
בהקשר שלנו הוא מופיע בדרך כלל על ארונות, תקרות, פרקטים ובעצם על כל משטח שאיתו הוא בא במגע, בצורה של כתם בצבעים שונים כמו אפור, שחור או חום. הסיבה העיקרית להופעתו של העובש והתפשטותו, נעוצה בסביבת משטח רטובה או לחה.
כך תזהו עובש בצורה ברורה
העובש מצוי בכל מקום בטבע, ולמעשה מדובר בפטריות מסוגים שונים שמופיעות במגוון של צורות וצבעים, כגון שחור, אפור, חום, כתום, ירוק ולבן, והן ניזונות בעיקר מלחות.
כפי שנכתב קודם, את העובש ניתן לזהות בצורת כתמים שמופיעים על הקירות, בנוסף לריחות לא נעימים שהוא מפיץ.
מהן הסיבות להיווצרות עובש בכלל, ועובש בקירות בפרט?
לחות ורטיבות הן תנאי הכרחי, והן גם הסיבות העיקריות להיווצרות עובש בקירות הבית. עובש בבית, בין אם הוא נמצא על גבי הקירות, ובין אם הוא נמצא בתקרות, מופיע בסביבות של רטיבות ולחות גבוהות כמו חדר אמבטיה שאינו מאוורר כהלכה, אך בעיקר בשל ליקויים בבנייה או ליקויים וכשלים שנגרמו במשך הזמן – דוגמת סדקים בצינורות, או בעיות איטום של גגות ומעברים פתוחים, הגורמים לחילחול של מים.
העובש מתעצם משתי סיבות עיקריות:
הסיבה הראשונה – עונות השנה. העובש מתפתח בתקופת החורף הקרה והרטובה, כתוצאה מהפרשי טמפרטורות בין חלל המבנה למזג האוויר בחוץ, ולכן בדרך כלל המקום הראשון להיפגע מהעובש הוא חדר הרחצה – חדר קטן ומאוורר פחות בהשוואה לשאר החדרים בבית.
הסיבה השנייה – ליקויי בנייה. ליקויים אלה קשורים לאיטום, או לכשלים שנוצרו במרוצת הזמן דוגמת סדקים בצינורות (מעברים ומרזבים), שיכולים להביא גם כן לחילחול מים אל תוך הקירות השונים (קיר גבס, קירות חיצוניים) ולגרום לרטיבויות ונזילות.
נושאים נוספים לקריאה:
סכנות בריאותיות
רוב האוכלוסייה הבוגר אינו מודע לכך שעובש, מעבר להיותו מפגע אסתטי, עלול לגרום לסכנה בריאותית של ממש. ברוב המקרים, חוסר במידע מהימן ונכון, מביא להזנחה ולהמשך התפתחות פטריות העובש, ובכך לחשיפת בני הבית לסכנות שבפטריות העובש.
ישנם כמאה סוגים של עובש הנפוצים בעיקר בבתי מגורים, ובקרב מאה סוגים אלה, אנו יודעים על עשרה סוגים אשר מוגדרים באופן רשמי כמסוכנים לבריאות האדם.
שאיפת עובש לאורך זמן, עלולה לפגוע בבני אדם ובמיוחד באוכלוסיות רגישות כמו תינוקות, קשישים, כאלה הסובלים ממחלות בדרכי הנשימה וממערכת חיסונית חלשה. העובש בבית ובמקום העבודה, גורם לאלרגיות ולבעיות בדרכי הנשימה, וכן עלול לפתח דלקת ריאות, טרשת נפוצה, בעיות עצביות ובמקרים חמורים אף להביא למוות.
איך ניתן לזהות עובש, וכיצד יש לטפל בו?
מעבר למראה הכעור והלא “מזמין” של אותם כתמים שחורים של העובש בקיר או בתקרה, ניתן להבחין בעובש בבית, במיוחד על ידי חוש הריח שלנו – יש מצבים שבהם ייתכן שקיים עובש אך אין אנו רואים אותו, כיוון שהוא מסתתר מאחורי ארונות קיר, בתוך רהיטים ואף מאחורי צבע או טפט, וחוש הריח הטבעי שלנו אינו משקר – אנו נריח את העובש גם אם הוא יהיה בלתי נראה לעין.
לאחר שגילינו עובש, בין אם הוא מופיע ככתם על קיר, ובין אם הוא מופיע כריח טחוב, עלינו לטפל בבעיה בצורה יסודית. אין אנו מתכוונים רק לניקוי הכתמים, אלא יש צורך בטיפול מקיף שיביא לקטילת הפטרייה באמצעות חומרים המתאימים לכך, שימנעו את התפשטותה מחדש.
כיצד מטפלים בעובש?
יש מגוון רחב של אפשרויות לטיפול בעובש, ורבים מנסים לטפל בבעיה הזו בעזרת “תרופות סבתא”, באמצעות ניקוי העובש על ידי חומץ, אקונומיקה או בכל מיני חומרים שניתן לקנותם בטמבוריות השונות. רוצים לדעת את החדשות הטובות? החדשות הטובות הן שהפעולות הללו אכן עושות את העבודה ומעלימות את העובש.
מצד שני, החדשות הפחות טובות הן שמדובר בפלסטר רגעי, “אקמול” לבעיה אקוטית. במידה שיש סדקים בקירות החיצוניים או נזילה סמויה וחילחול מים איטי אל תוך הקירות, פטריות העובש יחזרו מחדש תוך זמן קצר, כך שנדרש טיפול יסודי יותר למיגור התופעה.
טיפים יעילים ועצות חכמות למניעת עובש על קירות החדרים
- אם אתם מבחינים בכתמים מסוימים/חדשים על הקירות, ואינכם בטוחים אם מדובר בעובש או לא, השתמשו בחוש הריח שלכם – כמעט תמיד הנוכחות של העובש תהיה מלווה בריחות לא נעימים של טחב.
- בעיקר בימי החורף הקרים, כדאי להרחיק את הרהיטים השונים מהקירות, כך שיהיה מרווח של כמה סנטימטרים לפחות ביניהם (בין הקירות לרהיטים), וזאת משום שבחורף, הקירות החיצוניים קרים יותר, והבית בדרך כלל חמים בזכות המזגנים/תנורים, וריהוט גדול הממוקם בצמידות לקיר, מונע תחלופה של אוויר. אם הרהיטים שלכם כבדים מדי וקשה להזיזם, נסו לאוורר את החדרים כמה שיותר.
- במקרים של עובש באמבטיה או עובש במקלחת, יש להשתמש בחומרים המיועדים לסביבה לחה, וכמובן להקפיד על אוורור ככל שיתאפשר. חשוב מאוד להבין מה גרם לעובש בכדי למנוע את חזרתו, ולכן מומלץ במקרים מסוימים להשתמש בשירותיו של מומחה לאיתור נזילות וכשלים כאשר אנו רואים כתמי עובש. כתמים אלה הם תמרור אזהרה עבורנו.
העלמת העובש לצמיתות
חברת “תרמיטק” בניהולו ובפיקוחו של דרור ישראלי, נחשבת לחברה המובילה בישראל לאיתור נזילות ונזקי מים.
בזכות ידע מקצועי מצטבר לאורך שנות פעילות רבות (בנוסף לקורסים שונים, הכשרות מתקדמות והשכלה נרחבת), ושימוש מושכל ורחב בטכנולוגיות המתקדמות ביותר בתחום הנזילות (מצלמה תרמית, גלאי אקוסטי, גלאי לחות, סיב אופטי לצילום, ועוד), דרור ישראלי התמודד עם כל בעיות העובש השונות, ויודע לאתר בדיוק של 100% את מקור הנזילה ודליפות המים, ולנטרל את הופעת העובש לצמיתות.
אולי יעניין אתכם גם:
רטיבות קפילארית – קרא עוד >>>
רטיבות בקיר פנימי – קרא עוד >>>
רטיבות בקיר חיצוני – קרא עוד >>>