רטיבות בקיר פנימי
ממה נובעת רטיבות?
רטיבות היא תופעה מוכרת, הנובעת מכמה אפשרויות, והנפוצה שבהן היא עלייה קאפילארית מעל הפנלים – רטיבות קפילארית היא תופעה נפוצה של נימיות מים במצב של נזקי רטיבות במבנים, והיא באה לידי ביטוי ביכולת המים להיספג בקיר ולעלות כלפי מעלה, בניגוד לכוח הכבידה.
רטיבות בקיר פנימי נובעת, בדרך כלל, מחדירת מים אל מתחת לאריחי הריצוף, ומשם המים “נמשכים” במעלה הקיר, לדוגמה: אם ניקח צלחת ונמזוג לתוכה מים, ונניח ספוג בתוך המים, המים “יימשכו” אל תוך הספוג כלפי מעלה.
תופעת ה”נימיות” מלמדת אותנו, שיש רטיבות מים מתחת לריצוף ושעלינו לטפל בה. יש לבדוק איטום בחדרים רטובים, כשל במערכות המים, אם בדלוחין או באספקת המים חמים/קרים. את הרטיבות בקיר הפנימי נראה בחלק התחתון של הקיר בלבד. בכל הבדיקות שביצעתי עד כה, נימיות המים לא עלתה ביותר משישים סנטימטרים מעל לגובה הרצפה. לאחר הטיפול במקור הנזילה, ייבוש טבעי יימשך בין חצי שנה לשנה. במקביל, כדאי לבצע ייבוש תת-רצפתי, ואז הייבוש יבוא לידי ביטוי לאחר כשלושה שבועות.
ייעוץ חינם עם בוחן נזקי מים מוסמך מכון התקנים הישראלי – חייגו
תופעה נוספת היא חדירת מים מבחוץ, הנובעת מחוסר איטום חיצוני. את תוצאות הרטיבות בקיר הפנימי, נראה בגבהים שונים על פני הקיר, ובדרך כלל נצפה ברטיבות המתחילה מאזור התקרה, או בהתאם לחוסר באיטום החיצוני.
קיימים מצבים שבהם נראה עובש שחור על הקירות או בתקרה, ואין זה בטוח כלל שמדובר ברטיבות בקיר פנימי – התופעה הזו עלולה להיגרם כתוצאה מעיבוי אדים על הקירות.
מניסיון שלי בתחום ולאחר בדיקות במספר לא מבוטל של מקומות אליהם הוזמנתי, התברר באמצעות המצלמה התרמית וגלאי הלחות, שלא קיימת רטיבות בתוך הקיר, והעובש נוצר כתוצאה מחוסר אוורור. כדי למנוע את העובש, כדאי לאוורר היטב חדרים רטובים, ובכלל מומלץ לאוורר את כל הבית (גם בימי החורף).
אין דרך, שבה נוכל להעלים רטיבות בקיר פנימי על ידי חומרים כגון טייח, צבעים מסוגים שונים או חומרי איטום לסוגם – לצערנו, הרטיבות בקיר תישאר עד לפתרון מלא של מקור הבעיה.